Plantering av fruktträd

Bra läge för fruktträd är en solig, vindskyddad och väldränerad växtplats.

Placera trädet där vattnet torkar upp snabbast på våren.
Man kan dela in fruktträden i stenfrukt (plommon och körsbär) samt kärnfrukt (äpple och päron). Stenfruktträd kräver en lättare jord än kärnfruktträd.

Om det är svårt att finna en dränerad, lucker växtplats, rekommenderas upphöjd plantering. Detta innebär att ytan luckras upp och trädet placeras på jordytan och mer jord påfylles rikligt runt rotklumpen. Vattna rikligt och fyll på mera jord. Trädstöd är extra viktigt vi upphöjd plantering !

Om rådjur eller harar finns: Glöm ej gnagskydd runt stammen. Bäst är ett ordentligt hönsnät, 150-160 cm högt. Grenarna kan skyddas med en strimlad plastpåse som lindas runt grenarna. Glöm ej att ta bort plasten innan knoppsprickningen på våren!

Krukodlade träd: se till att det inte har rotsnurr. Om det skulle finnas rotsnurr bör det beskäras med kniv. Fruktträd skall aldrig planteras djupare än att ympstället syns (som en knöl) nere vid stambasen. Krukodlade fruktträd kan planteras under hela säsongen från vår till höst.

Beskärning.Första årets beskärning sker på våren.
Välj ut 3-4 välriktade grenar, med en trubbig grenvinkel och korta in dessa till 30-40 cm. Klipp ovanför en utåtriktad knopp. Toppskottet kortas av till ca 50 cm ovanför första grenvåningen.

Glöm ej att skydda din investering. Ett nytt gnagskydd som ej stryper träden när de växer har kommit ut på marknaden.